Nobilis heropent met nieuwe expo
Werk van Siemen Dijkstra. (© Sijtze Veldema)
Kleurenhoutsneden, aquarellen en tekeningen van Siemen Dijkstra met keramiek van Elysia Verhoeven
Met de versoepelingen rondom het coronavirus opent ook het centrum voor prentkunst in Fochteloo weer de deuren. Zaterdag 13 juni is het publiek weer welkom.
FOCHTELOO - Net zoals gebruike- lijk is het centrum van stichting Nobilis geopend op de donder- dag- tot en met de zondagmiddag. Toch is er veel veranderd. De tentoonstelling ‘Siemen Dijkstra a bois perdu’ die op die dag geopend zou worden in Fochteloo zit nog achter slot en grendel in de Fondation Custodia in Parijs.
Nobilis heeft begin dit jaar in principe overeenstemming be- reikt over de aankoop van 47 aquarellen en tekeningen van Siemen Dijkstra uit de nalaten- schap van Joop Nieuwstraten, de vroegere directeur van het Rijks- bureau voor Kunsthistorisch Dokumentatie in Den Haag. De er- ven Nieuwstraten geven toestemming om deze collectie nu alvast in Fochteloo te tonen.
Fondsenwerving
De fondswerving voor de aankoop is in volle gang: de gemeente Ooststellingwerf, de provincieFryslân, Stichting Cultuurfonds Westerveld en de Johan Veenstra Stichting dragen al bij in de aankoop. Het betreft 47 werken die nimmer op een tentoonstelling te zien waren en die ook nimmer werden gepubliceerd. Het is werk uit de periode 1990-2012.
Alle verschillende thema’s uit het werk van Dijkstra maar ook zijn verschillende technieken zijn zichtbaar in deze collectie. Maar niet alleen dit werk maar ook nieuwe meerkleurenhoutsneden van Siemen Dijkstra worden getoond en zijn te koop. Verder de prenten van hem die vanaf 1991 met regelmaat door de Stichting Nobilis zijn aangekocht
Bij de tentoonstelling verschijnt in de loop van de zomer een Nobilis Cahier. Het veertiende deel in de serie.
Tegelijkertijd opent er in het centrum op 13 juni een tentoonstelling van de keramiek van Elysia Verhoeven uit Dwingeloo. Dat is ook een verkooptentoonstelling.
Veranderingen
De Stichting Nobilis heeft een nieuwe website laten ontwikkelen, waar ook de bezoekers zich moeten aanmelden. Op www.stichtingnobilis.nl is een reserveringssysteem met tijdslot
geplaatst. Bezoekers kunnen zich melden om 13.30 uur, 14.30 uur en 15.30 uur. Is een tijdslot volgeboekt, dan moeten de bezoekers een andere tijdstip kiezen. Per uur kunnen maximaal tien bezoekers binnen zijn. Voorzitter Peter O. Gerrits: ‘De gratis toegang blijft maar het gratis kopje koffie of thee met koek worden voorlopig nog niet aangeboden. De in- en uitgang van het centrum is veranderd en er is een éénrichtingsroute gemaakt door het hele gebouw. We hebben ruimte proberen te maken om de anderhalve-meter goed in acht te kunnen nemen. We zijn blij dat stap voor stap ook onze vrijwilligers terugkeren, want daar zonder kunnen we niet. We hopen dat onze bezoekers ook terug komen.
We zijn ontzettend blij met onze nieuwe website, zodat het aantal virtuele bezoekers ook kan groeien.’
Parijs
Op vrijdag 14 februari woonde het bestuur van Nobilis de opening bij van de gezamenlijke tentoonstelling ‘Siemen Dijkstra a bois perdu’ in Parijs. Die avond kwamen er 940 mensen naar de opening in het museum Fondation Custodia, dat op loopafstand is van alle grote musea in Parijs. Die dag werd ook het nieuwe boek met dezelfde titel gepresenteerd geschreven door Gijsbert van der Wal. Een boek dat ook in Fochteloo te koop is. Luxe uitgevoerd met uitslaande bladen.
Bestuurslid Pieter Jonker: ‘Ger Luijten, de directeur van Fondation Custodia vertelde me dat in de eerste drie weken 6.000 betalende bezoekers de tentoonstelling hebben bezocht en dat er in Parijs al 400 boeken zijn verkocht. Toen kwam er corona en volgde de sluiting van alle musea in Parijs.’
Stand
Regelmatig belt Luijten met Jonker over de stand van zaken. ‘Vorige week kwamen de 23 personeelsleden voor het eerst weer naar het museum. Misschien dat ze op 7 juli open mogen. Custodia heeft negen weken verlenging gevraagd. Als het de moeite nog waard is, wordt deze tentoonstelling toch nog enkele weken in Fochteloo getoond. Maar in oktober staat er een nieuwe tentoonstelling gepland in Fochteloo met Noordelijke grafici. We kunnen overwegen deze Siemen Dijkstratentoonstelling uit Parijs volgend jaar nog in te plannen in ons programma. We zullen zien. Onze eerste tentoonstelling dit jaar ging ook niet door, maar ‘Prentkunst in en om Zutphen’ gaat nu eerst naar Dat Bolwerck in Zutphen en opent daar op 17 juli. Voor de begeleidende Nobilis-publicatie kreeg de Stichting geld van de gemeente Zutphen. Maart 2021 laten we deze expositie in Fochteloo zien.’
Elysia Verhoeven
Keramiste Elysia Verhoeven heeft van 1974 tot 1979 haar opleiding genoten in het atelier van Jan Müller in Orvelte. Daarna
trok ze de wijde wereld in en ging in Puna in India werken in de pottenbakkerij van Bhagwan Shree Rajneesch. Later ontwikkelde ze haar techniek en werk verder in keramiek-studio’s in Frankrijk, Canada en Amerika. Weer terug in Nederland stond ze twintig jaar geleden aan de basis van de Kunstmarkt aan het Spui. Waar ze wekelijks te vinden was voor de verkoop van haar werk. Na Geeuwenbrug kwam ze naar Dwingeloo waar ze samen met Siemen Dijkstra een galerie heeft. De beide ateliers van de kunstenaars grenzen aan de galerie. Naast haar eigen beeldtaal maakt ze ook objecten die vervaardigd worden met behulp van de resten van de houtplaten van Siemen Dijkstra. De nog aanwezige structuur drukt ze als het ware af in de klei van haar object. Haar glazuren maakt ze overigens zelf.
Siemen Dijkstra
Siemen Dijkstra uit Dwingeloo geniet vooral bekendheid door zijn kleurenhoutsneden in de reductietechniek. Toch maakt hij ook graag tekeningen en aquarellen. Zijn opleiding heeft hij genoten aan de Academie Minerva in Groningen. In 2006 is er al een overzichtstentoonstelling van zijn werk in het Drents Museum in Assen met een bijbehorend boek. In 2013 geeft de Stichting Nobilis een tweede boek over hem uit ‘Dwingelderveld in transit’ met een tentoonstelling bij Galerie Wildevuur. Op de opening in november verschijnen zo’n kleine vijfhonderd gasten, het boek was in twee weken uitverkocht. Dijkstra geeft les aan de Klassieke Academie in Groningen. Zijn landschappen zijn niet alleen Noordelijke landschappen, maar hij werkt ook in Canada, op Spitsbergen en aan de Scandinavische kusten. In 2005 maakt hij een bijzondere serie Stellingwerfse kleurenhoutsneden voor een archeologieboek, die ook in Fochteloo te zien zijn.
Ondertussen is het aantal tentoonstellingen van zijn werk ontelbaar en heeft hij deelgenomen aan talrijke projecten. Vanaf zaterdag 13 juni is het werk van Siemen Dijkstra voor het eerst uitgebreid in Fochteloo te zien.
Bron: Nieuwe Ooststellingwerver 11-6-2020 - 09:47 uur